top of page
Снимка на автораKate Kovacheva

3те Златни Часа в Кърменето



кърмене, подкрепа кърмене
Световна Седмица на Кърменето

В навечерието на Световната Седмица на Кърменето искаме да ви споделим един превеоден материл от д-р Робин Томпсън, с която се надяваме да обогатим знанията си за кърменето.


Представяме ви „3-те златни часа“:


"Независимо дали планирате да родите бебето си у дома или в болница, моето докторско изследване и дългогодишният опит като акушерка показаха пределно ясно, че ако вашето новородено има резултат по Апгар 7 или повече, вашето бебе принадлежи в прегръдките ви, кожа до кожа, за да ви осигурим най-добрата възможност за добър старт на вашето кърмене.

Непосредствените часове след раждането са толкова важни за вашето бебе, за да изсмуче богатата ви гъста коластра, поради което е толкова важно да имате време и място за първото кърмене.


Какво искам да кажа?


Претеглянето, къпането и/или инжектирането на вашето новородено бебе в първите няколко златни часа, при липса на спешна или извънредна ситуация, не е необходимо.

Здравата майка и нейното бебе с оценка по Апгар 7 или повече имат право да се отпуснат и да се насладят на първите моменти на контакт кожа до кожа без прекъсване.


Това е, което ще помогне на вашето приключение с кърменето да започне възможно най-добре и ще намали риска от често срещани усложнения като травма на зърното, подуване на гърдите и мастит.


Защо ражданията в болница понякога предизвикват проблеми с кърменето?


Като бъдеща майка трябва да имате цялата необходима подкрепа, за да започнете да кърмите през първите няколко часа след раждането на вашето бебе, ако това е, което решите.


За съжаление, болничният персонал често е твърде изтощен от времевите ограничения на болничната система, за да даде първостепенен приоритет на първото кърмене – въпреки че това е, от което вие и вашето бебе най-много се нуждаете в този момент.

Вместо това, в интерес на спестяване на време (тъй като болниците в крайна сметка са бизнес), болничният персонал е подложен на голям натиск да ви накара да влезете и излезете възможно най-бързо.

Това означава, че рутинните болнични процедури – например претегляне, къпане и инжекции – се прилагат възможно най-бързо, като по този начин се прекъсват „3-те златни часа“, което има потенциала да повлияе на цялото ви пътуване на кърмене.

В допълнение към това, моите изследвания ясно свързват болезнената травма на зърното с често преподавани техники, които по-скоро усложняват процеса.


Тази практика обикновено се преподава в болничната система и увеличава риска от травма на зърното от ден 1, като много жени вече изпитват чувствителни, ожулени или напукани зърна при изписване!

За разлика от това, аз насърчавам подход, който е нежен, интуитивен и не включва задържане на новороденото бебе за тила, врата или раменете.


Как можете да защитите тези „3 златни часа“?


Знаем, че болничната система е насочена към ефективност на времето, така че е важно да защитите ценното време, което е от полза за вас и вашето бебе.

Ето три предложения, които да ви помогнат да започнете:


1. Първо, стремете се да избягвате ненужни интервенции като индукция и ускоряване на раждането и епидурални или спинални анестетици, включващи прилагане на опиоиди - ако е възможно.

**Важно е да се признае, че за някои жени може да има моменти, когато е необходима намеса. Ако вашият избор е да приемете облекчаване на болката, най-важно е вашият избор да бъде напълно уважаван и подкрепен.**

Но истината е, че за повечето здрави жени без анамнеза за усложнения по време на бременността не е необходима медицинска намеса.

2. Второ, отделете време, за да подготвите плана си за раждане и кърмене, така че да имате контрол и тези, които се грижат за вас, ясно да разберат какво е важно за вас.

3. Третото предложение е да имате силен защитник до себе си по време и след раждането, ако изобщо е възможно. Много жени съобщават, че се чувстват като жертви на системата. Да имате до себе си някой, на когото имате доверие, който ви подкрепя, с възможността да се застъпи за вас, ако е необходимо, ви осигурява увереност и намалява риска от прекъсване по време на вашите „3 златни часа“.

Казано просто, с най-голямо уважение към здравните специалисти, работещи в рамките на ограниченията на системата, болничните политики не са предназначени да приспособят кърмещата майка през тези ранни часове.


Насърчавам ви ВСИЧКИ да знаете и разбирате правата си.

Ако сте добре и резултатът по Апгар на вашето бебе е 7 или повече, имате право да контролирате, защитавайки себе си и вашето бебе по време на „3-те златни часа“. Професионалистите, които се грижат за вас, имат задължението да се грижат да ви осигурят непрекъснато време и лично пространство.

Ако не сте сигурни в нещо или не ви се струва добре, имате право да кажете „не“ или „моля, изчакайте“. Не забравяйте, че това е вашето тяло и вашето бебе.


Обобщение: Кърменето може да бъде красиво – наистина може.

Но кърменето може да стане стресиращо и често непосилно, когато възникнат усложнения, особено в ранния постнатален период. Имате възможност да намалите риска от често срещани усложнения, като започнете подготовка преди раждането.


Използването на времето ви през бременността ви, за да придобиете знания, инструменти и подкрепа, променя света за вас и вашето бебе."

Д-р Робин Томпсън



Честита Световна Седмица на Кърменето! Знанието е сила, която можете да добиете.



3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page