top of page
Снимка на автораKate Kovacheva

Котките на д-р Потинджър и репродуктивното ни здраве

Актуализирано: 17.02




Чувал/а ли си за д-р Потинджър и неговите котки? И какво общо има с репродуктивното здраве?

Да, знаем. Сладки котета не са обичайна снимка за нашата страница, но те са основни герои в експеримента на д-р Франсис Потинджър, който той провежда между 1932 и 1942 с цел да покаже влиянието на храненето върху човешкото здраве и по - специално репродуктивното здраве. А това изключително много ни касае.


Какво представлява всъщност този експеримент?

Д-р Потинджър разделил котките на две групи. В група “А” котките били хранени със сурово месо, дроб, риба, яйца - храна, която биха си набавили в природата. Това е и естествената им диета. В група “Б” им давали гранули, готвено и преработени с дълъг срок на годност храни - така, както храним и днес нашите любимци, които страдат от най - широк спектър заболявания като алергии, хашимото, сърдечна недостатъчност, ракови болести и др.


Експериментът продължил над 10 години, доказвайки пагубните последствия на неправилната диета на котките от група “Б”, които още от 2ро поколение, което се родило, ясно се видели последиците от некачествената високо рафинирана храна. А именно: алергии, по - висока заболеваемост, изкривявания в скелета, малформации, нарушения на нервната система, били са неподатливи на обучение, липса на зародиши на зъби и не на последно място някои от котките били изцяло стерилни или поколенията им били по - малобройни и/или с вродени дефекти. С всяко следващо поколение здравето на котките се влошавало и така до 4тото поколение, когато любимият ни д-р Потинджър продължил с проучването си като променил режима на хранене на група “Б” и започнал да им дава хубава качествена храна.


Това, което установил било впечатлявщо по два начина:

- да, здравето може да се възстанови с правилен режим на хранене,

- но отнема цели 4 поколения! Шокиращо, нали? Това, което си причиняваме с похапването на разни пакетирани "вкусотии", които не ни отнемат време за приготвяне(ах, как ни улесняват), плащаме не само с нашето собствено здраве, но и с това на следващите поколения. Отпечатъкът е вековен.


Затова за нас превенцията е най - важна и искаме програмата на Love & Fertility да достигне до повече хора на време. Мисията е не само да помогнем двойката да зачене, но и детето да бъде заченато в оптимална среда (родителите да бъдат в здрав дух и в здраво тяло) и именно така да намалим риска от малформации, алергии и болестите на нашето време. Дали мислиш, че аутизмът и други разстройства, които все по - често се срещат, са някаква случайност, естествен подбор? Или е време да си признаем, че ние, както и нашите майки, бащи, баби и дядовци и всички наши избори са част от този мащабен глобален проблем. Храната може да бъде лек, но може да бъде и убиец. Това е толкова изтъркано, колкото и болезнено вярно.


За щастие комбинацията от правилно хранене, добавки, чистене на организма, работа с психо-емоционалното ни състояние, освобождаване от родови травми, предавани от нашите предци, ни помагат да се справим с инфертилитета и не е нужно да чакаме 4ри поколения, за да възстановим естествените и съвършени функции на репродуктивната ни система. Решение винаги има и изборът е твой. Време е за действие сега.


11 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page