top of page
Снимка на автораKate Kovacheva

Какво да избягваме по време на зачеване и бременност?

Актуализирано: 17.02

Известна съм с откровеността си. Не обичам да губя време с прекалено дълги публикации. Знам, че имате нужда от тази жизненоважна информация и прекарването на часове в четене на дълги статии е всичко друго, но не и ефективно.


Ето го. Списъкът с най-лошите врагове на здравето на майката и на плода.


АСПАРТАМ, НЕОТАМ – основно всичко, което съдържа подсладители – всички напитки, на които пише „леки“, NutraSweet и всички изкуствени подсладители – четете внимателно етикетите. Те могат да причинят увреждане на мозъка на бебето и са свързани със забавено интелектуално развитие и дори рак на мозъка.


МОНОНАТРИЕВ ГЛУТАМАТ, ХИДРОЛИЗИРАН РАСТИТЕЛЕН ПРОТЕИН, ЦИСТИН - това са екситотоксини, които също имат увреждащо действие върху мозъка и за съжаление ги има във всички преработени храни, бульони, готови смеси от подправки.


ФТАЛАТИ и вредни химикали в козметиката – могат да преминат през плацентата и да доведат до атрофия на тестисите, атопичен дерматит.


TRICLOSAN - съдържа се в повечето пасти за зъби. Реагира с хлора от водата и образува ХЛОРОФОРМ, който се натрупва и в големи количества води до увреждане на черния дроб и депресия - статия в Evening Standard - London


ДЕКСТРОМЕТОРФАН - често срещана съставка в сиропи за кашлица - води до аборт и дефекти на бебето - www.mercola.com


ЖИВАК – среща се не само в зъбните пломби, но и във ВСИЧКИ ваксини и особено в противогрипната; както и при някои големи риби.


АЛУМИНИЙ и ФЛУОР - особено когато се комбинират и дори в нетоксични дози за майката, могат да причинят синдром на Даун, хиперактивност и да повлияят негативно на интелигентността на бебето, при възрастни е една от причините за Алцхаймер. Затова изхвърлете алуминиевите съдове, не пийте нищо от алуминиеви кутии, не използвайте алуминиево фолио, не пийте чешмяна вода, не използвайте бяло брашно и продукти от него, не използвайте дезодоранти, съдържащи алуминиеви соли.


ТРАНСМАСТНИ КИСЕЛИНИ - Увреждат мозъка и водят до диабет тип 2. Те също така изтласкват ненаситените мастни киселини от клетката и водят до капсулиране и дехидратация. Може да се намери в купеното от магазина фъстъчено масло (можете да си направите домашно), маргарин и всички хидрогенирани мазнини.


СТАРИ КАРТОФИ - черните петна по картофите показват, че растат два вида гъбички - Aspergillus и Fusarium - те отделят микотоксини и могат да доведат до спина бифида.


АЛКОХОЛ – дори само едно тежко пиене по време на бременност може да причини увреждане на мозъка на бебето и вредният ефект може да продължи до 3 месеца. Причинява безплодие, аборт и увреждане на мозъка.


ХЛОР - пиенето на хлорирана вода може да доведе до по-висок риск от спонтанен аборт и вродени дефекти при новородените.


КОФЕИН - инхибира мускулните контракции, необходими за транспортиране на яйцеклетките. Сега учените смятат, че са открили защо. Кофеинът намалява мускулната активност във фалопиевите тръби, които носят яйцеклетки от яйчниците на жената до утробата.


ЕХОГРАФИЯ – има пагубен ефект върху мозъчното образуване и може да забави развитието на плода, затова трябва да се прави само в краен случай, по много сериозни показания. Бих го избягвала на всяка цена през първия триместър.


Истината е, че не можем да избегнем всичко или поне не всички едновременно и за кратък период от време. Така че започнете бавно, като изключвате едно по едно всичко от списъка. Силно вярвам, че всяка стъпка помага и ще ви отведе една крачка по-близо до мечтата ви.


Знаеш къде да ме намериш, ако имаш нужда от помощ.


С любов,

Екатерина



10 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички

1 Comment


Много важна статия за всички мами!🤗

Like
bottom of page