top of page
Снимка на автораKate Kovacheva

Хроничната дехидратацията и връзката със зачеването, износването на плода и раждането на здраво бебе.

Защо вода? И как водата е пряко свързана със зачеването:

 

Всички знаем, че пиенето на вода е една от основните прости стъпки към здраво и съвършено функциониращо тяло.


Нека все пак споделим кратко и ясно защо вода. Всъщност водата е единствената ни защита срещу некачествената и вредна храна. Тя извежда токсините и шлаките на клетъчно ниво. Водата носи кислород до всяка една клетка, също така е богата на минерали и полезни вещества. Поради недостатъчната и неправилна консумация на вода с възрастта процентът на нейното съдържание в тялото намалява и ако в ранните детски години е бил над 80%, на средна възраст вече е 70%, а към 60-тата годишнина достига едва 52-60 %. Процесите на остаряване и влошаване на здравето са и процеси на изсъхване на клетките и вкиселяване на вътрешната среда в организма. Това пряко се отразява и на репродуктивната система. Тези процеси могат да бъдат забавени и спрени, ако се погрижим за пълноценната хидратация на нашето тяло.



Но защо е толкова трудно да пием всеки ден оптималното количество вода?


Опитът с пациенти показва, че недостатъчната информираност и от там липса на осъзнаване на важността на редовния прием на вода, ни спира да направим това просто занимание обичаен навик в нашето ежедневие.


3 лесни стъпки как да въведем този полезен навик в ежедневието си завинаги:


Осигурете си качествена стъклена бутилка с вместимост 500-750мл. Много по - лесно се подсещате да пиете и не трябва постоянно да тичате и наливате чаши и да броите колко сте изпили.


В рамките на един месец започнете плавно да увеличавате приема на вода като стигнете 30-50мл на кг тегло на ден. Това е оптимално, за да функционира тялото правилно.


Нека пиенето на вода бъде ритуал. Наслаждавайте се на всяка глътка вода, осъзнавайки какви добрини прави за вас. Пийте осъзнато, бъдете тук и сега и визуализирайте как всяка клетка се хидратира и освобождава от ненужното.


Водата е живот. Дайте си го.

 

Да отворим още една тема, която е неразривно свързана с водата: какво е алкално-киселинен баланс и как той влияе на репродуктивната ни система?

 

Ще се спрем първо на калция. Всички знаят, че калцият това е -  кост. Думата калций произлиза от латинската дума “calx” – вар. Древните римляни видяли, че с помощта на вар се закрепва всичко наоколо. Това, че в цимента се съдържа голямо количество калций, знаят всички. Калцият практически се явява “човешко лепило”, което скрепява целия човешки организъм. По своята биохимическа активност той прилича на осмоножка. Сам той свърза осем други молекули, едновременно,  като осмокрак. Никой друг не е способен на това.

   Той има точно такива размери, които му позволяват да влиза в човешката клетка и да излиза от нея с лекота, и когато той влиза в нея, той носи със себе си цяла мрежа хранителни елементи, които оставя в клетката и отива за други. Той прилича на планинска зъбчата железница за хранителни елементи.

   Не е възможно да се опише цялото това количество от процеси, в които участва калция в човешкия организъм. Именно за това, най-големият проблем за учените е изясняването на причините, защо калция в човека става дефицитен материал. С други думи 50% от американците на възраст 40 години имат дефицит на калций в организма и 90% имат същия проблем на възраст 60 години.

   Едно от ключовите съединения на калция в организма е вещество с името калциев моноортофосфат. Неговата функция е такава, че той се явява като химичен буфер и постоянно поддържа рН /водороден показател/ на кръвта. С други думи, не е важно какво ще се случи с вашата кръв, нейният водороден показател постоянно ще се поддържа на ниво 7,45 , благодарение на този чудесен елемент, който се нарича калций.

   Даже ако вие добавяте повече киселина, то все едно, рН ще бъде поддържано на нивото 7,45 и без него вие ще умрете. Затова, при поддържане на този процес, това което се осъществява вътре в човека, може да се опише с думите: един тегли вместо другия. Какво значи това? Само това, че когато вие употребявате недостатъчно количество калций, вашият организъм започва да отнема калция от костите. А от там и се нарушава алкално-киселинния баланс.

 

Организмът постоянно има необходимост от алкални резерви, за неутрализацията на голямото количество киселини, и резервът му е само един – костите. Калцият, намиращ се в костите. Затова тогава, когато ние се храним с киселинна по характер храна и пием такива напитки, ние постоянно изразходваме собствения си калций.

 

Ефектът какъв е – организмът непрекъснато се подкиселява, за да задържи вътрешните среди в правилните коридори на алкалност, изтегля калций от костите, магнезий от мускулите, желязо от кръвта – и ето ни млад човек с дефицит на калций, анемия, крампи...


Как това влияе на репродуктивната система? Пряко. При жените прави утробата “негостоприемна” като не позволява на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката. Високата киселинност буквално унищожава голяма част от сперматозоидите и така намаля значително шанса за зачатие. При мъжете високата киселинност отнема калция от главата на сперматозоида и така го прави слаб и неспособен да проникне в яйцеклетката, дори да е стигнал до нея. Когато и при двамата е нарушен този крехък баланс, шансовете за зачатие са близки до %5. И тук не е значение възрастта…

 

Но не само това – в резултат на повишената токсичност и натрупването на шлаки в организма на младите хора, те преминават нагоре по степените на зашлакованост и често достигат дори до 7ма степен на интоксикация и наблюдаваме вече и в младите миоми, кисти, фиброми и дори аденом на простатата.

Затова идваме до първото и основно правило за подготвката за зачатие и бременност – и майката и бащата трябва да почистят вътрешните си среди и да ги подхранят достатъчно, за да създадат благоприятни условия за развитие на бебето.


 

Как губим нашия алкално-киселинен баланс? Ето някои основни причини.


  • Дехидратация


  • Консумация на алкохол, газирани напитки, кафе


  • Захар


  • Бедно меню на свежи цели зеленчуци и плодове


  • Тютюнопушене


  • Стрес, липса на качествен сън/почивка

 


Редовен прием на качествена изворна и структурирана вода. Всеки ден между 30-60мл на кг тегло.


Намалете или тотално спрете консумацията на алкохол, газирани напитки и кафе. Ако все пак консумирате, нека съответната напитка бъде от най - добро качество.


Ако искате да направите промяна сега с цел да бъдете здрави, то изключването на захарта е лесна приложима и много важна стъпка. Захарта е силно киселинна, благоприятства развитието на патогенната флора и е силно възпалителна. Разбира се, без изкуствени подсладители, моля.


Следвайте принципите на алкалното хранене. Изключете животинските продукти за период от поне 2 седмици, оптимално 3 месеца, за да се даде възможност на организма да се възстанови и справи с възпаленията. Консумирайте много свежи цели плодове и зеленчуци. Включете диво/естествено ферментирали храни и напитки. Изключете бяла обработена сол и забравете за бялото брашно - носят възпаления, патогенна флора и много киселинност.


Ако сте пушач, спрете или поне намалете цигарите. Тук на всички е ясно защо. Помислете кое ви е по - важно - този навик, който сте се вкопчили или мечтата за семейство? Мотивацията е вътре в нас. Няма кой да свърши черната работа.


Стресът. И тук си го знаем. Вреди ни. Пробвайте водени медитации. Не е нужно да си опитен, за да даде резултат този тип практика.

 


 

 

Правила за поддържане на алкално-киселинния баланс с храненето

1.    Храната не бива да се състои само от подкиселяващи храни, винаги трябва да има включени и алкализиращи храни

Например – на обяд не е добре да се яде само месо с ориз и за десерт торта с кафе, защото това са все окисляващи продукти. Да се добавят зеленчуци – като салата или задушени.

2.    При хранене количеството на алкализиращите продукти винаги трябва да бъде по-голямо от количеството на подкиселяващите.

3.    Колкото вашата вътрешна среда в организма е по-кисела, толкова по-голям трябва да бъде делът на алкализиращите продукти в рациона

4.    Диета съставена само от алкализиращи храни е възможна, но се препоръчва само в рамките на 1-2 седмици като лечение

5.    Храната не трябва да включва само кисели продукти, а и алкални (в 1 правило говорихме за подкиселяващи продукти, а тук за кисели)

6.    Киселите продукти се приемат, когато организмът е готов – т.е. по-добре следобяд и вечер, отколкото сутрин и по-добре през лятото отколкото през зимата.

 

Как да си помогнем по друг начин? Чрез работа с вътрешния ни свят или с други думи работа с подсъзнанието. 85% от нашите мисли са подсъзнателни и едва 15% осъзнаваме. Това означава, че голяма част от нашия живот е следствие на решения, които са продиктувани от несъзнателни вярвания, ограничени и модели на поведение, които сме онаследили или възприели. Ако искате да подходите холистично към зачеването(естествено или ин витро) на вашето бебенце, може да се свържете с екипа на Love & Fertility Guide, където ще погледнем вашето тяло, ум и душа и ще направим синхронизацията, която е нужна.


Източници: интервю с Боб Бремнер -научен изследовател, провел много проучвания за водата, кораловия риф и употребата на коралов калций като добавка. За повече информация: loveandfertility@gmail.com



19 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page